Påskeegg eller gullegg?

Nordmenn elsker egg til påske. I Norilia elsker vi egg hele året.

Bilde: Sune Eriksen

Eggeskall, prosessert på Nortura sitt anlegg i Revetal gir oss to verdifulle ingredienser: kalsium og membran. To allsidige ingredienser fra salmonellafrie egg, fra dyr oppdratt på små gårder, fôret opp uten GMO, hormoner og antibiotika i maten.

Eggeskallkalsium har flere fordeler i forhold til uorganisk kalsium (steinkalk) når den tilsettes mat, brukes i kosttilskudd og andre anvendelser. Eggskallkalsiumpulver inneholder proteiner som er bundet med kalsiumet i en matrise (opptil 4%) som gir en høyere biotilgjengelighet enn uorganisk kalsium, og kan inneholde sporstoffer som er positive for skjelett og leddhelse. Studier viser at kalsiumkarbonat fra eggeskall er mer effektivt for å øke beintetthet i noen deler av kroppen.

Eggeskall membran har høyt innehold av proteiner, inkludert kollagen, av glukosamin og av glukosaminoglykaner, inkludert kondroitinsulfat og hyaluronsyre. Vår partner Biovotec bruker i dag eggeskall membran til utvikling til sårhelende produkter. Anvendelsen av membran strekker seg også til mat og kosttilskudd, høykvalitets kjæledyrmat, og helt til skjønnhetsprodukter.

Hønene, som legger eggene, som til slutt blir til nye egg ingredienser, har hittil ikke lagt gullegget. Men for Norilia og Nortura er uansett egget en meget verdifull ressurs, og det jobbes med å maksimere eggets fulle potensial. Innovasjonsprosjektet OPTIEgg ledes av Nortura, i partnerskap med forskningsmiljøer fra Nofima, Norsk Miljø- og Biovitenskapelige Universitet, Universitetet i Oslo, og næringslivspartnerne Norilia, Danæg og Orkla. Prosjektet tar sikte på å finne optimal bruk av alle eggets komponenter for økt verdi av egget, og for økt bidrag til helse og verdi for samfunnet. OPTIEgg-prosjektet startet i 2018, og vil løpe over en periode på tre år med støtte fra Forskningsrådet.

Kontakter

Kontakter

Øystein Danielsen

Leder Ingredienser

Marije Oostindjer, PhD

Chief Advisor Bioprocesses and Business Strategy