Skånsom metode for å utvinne protein av høy kvalitet

hero-image
Bilde: Sune Eriksen
Ingredienser Innovasjon

Proteiner – alle trenger dem, og noen ser ut til aldri å få nok av dem. Norilia har tatt i bruk en skånsom konfidensiell prosess for å ta ut mest mulig av potensialet i proteiner fra kylling og kalkun. Prosessen er basert på forskning og erfaringer gjort innenfor andre industrier, og gjør proteinene mer tilgjengelig og lettere å fordøye. Proteinene kan anvendes på en rekke områder.

Stort behov for lett fordøyelige proteiner

Protein er mer enn et moteord, det er en av kroppens viktige byggesteiner og trengs for å bygge og vedlikeholde muskelmasse. Ikke alle klarer å ta opp tilstrekkelig med protein fra dietten til at de når egne helsemål.

Sårbare grupper, som eldre og personer med sensitiv tarm, spiser ofte ikke nok mat eller har utfordringer knyttet til fordøyelsen av de proteinene de spiser. Personer som trener hardt og er opptatt av å prestere bedre, trenger også lettfordøyelige proteiner. Mange opplever at det er lite variasjon i det som er tilgjengelig av kosttilskudd. Det er en tydelig etterspørsel etter velsmakende proteintilskudd til flere bruksområder.

Proteiner – kroppens byggestener

Hva er proteiner egentlig?

Protein er det viktigste byggemateriale i alt levende vev. Proteiner er bygd opp av lange kjeder med aminosyrer. I mennesket er proteinene bygd opp av 20 ulike aminosyrer. Kroppen kan selv lage aminosyrer, men ikke alle. Ni aminosyrer er såkalt essensielle og disse må vi få tilført gjennom maten vi spiser. Sammenkoblingen av to aminosyrer kalles et dipeptid, av tre et tripeptid og opp til 10 aminosyrer kalles det et oligopeptid og over ti et polypeptid. For at vi skal nyttiggjøre oss proteiner vi spiser må de deles opp helt ned til di- og tripeptider og til enkeltaminosyrer før de kan trenge gjennom tarmveggen og gå over i blodet.

Visste du at proteiner er nøkkelen til de fleste av kroppens funksjoner? De spiller en viktig rolle i alt fra oppbygning og vedlikehold av muskler, skjelett, hud og slimhinner, til transport av oksygen og næringsstoffer i blodet. Proteiner deltar også i immunrespons, samt lagring og transport av ulike stoffer i kroppen. Enzymene som brukes i vår enzymatiske hydrolyse-prosess er også proteiner. Vi bruker det beste fra naturen når vi skal lage våre ernæringsingredienser fra fjærfe.

Å hente ut det beste fra fjærfe

Norilia så en mulighet til å dekke denne etterspørselen. Vi utvinner det beste fra høykvalitets råvarer fra kylling og kalkun for å lage ingredienser til en rekke høykvalitets proteinprodukter. Kylling og kalkun fra norske gårder har vært vårt utgangspunkt. Gjennom godt samarbeid med alle ledd i produksjonskjeden klarer vi å ta vare på kvaliteten gjennom hele prosessen. Kontroll på prosess er det som garanterer kvalitet for våre kunder.

Proteiner blir gjort tilgjengelig ved hjelp av enzymer

Fra råvarene fra kylling og kalkun blir proteiner gjort tilgjengelige gjennom en prosess som kalles kontinuerlig enzymatisk hydrolyse. Denne prosessen er tilpasset fra vår samarbeidspartner Biomega AS. Biomega har tidligere lykkes med å implementere denne prosessen i fiskeindustrien. I prosessen blir det brukt tradisjonelle matenzymer (biologiske katalysatorer), som også er en type proteiner. Disse enzymer bryte opp proteinforbindelser til små proteiner, eller peptider, som kroppen kan absorbere raskere gjennom tarmveggen enn intakt proteiner (kyllingfillet). Den prosess heter enzymatisk hydrolyse.

En bærekraftig prosess

Ingenting går til spille i prosessen. Alt fra råvarene blir foredlet til verdifulle produkter. Fra de foredlede råvarene får vi tre typer produkter. I tillegg til proteiner får vi olje og en blanding av ikke-løselige proteiner og mineraler. Disse produktene kan blant annet brukes i mat og matlaging, i kosttilskudd og i fôr til kjæledyr.

Studier gjort av Nofima AS og SINTEF Ocean har bidratt til å optimalisere produksjonsprosessen slik at produktene skal få best mulig kvalitet og optimal smak. Studier gjort av Universitetet i Bergen har vist at den hydrolyserte proteiner kan ha en effekt på metabolisme av gnagere som spiste hydrolyserte kyllingproteiner. Prosessen har nå blitt tatt i bruk av Bioco, en nyetablert bedrift eid av Norilia AS og Felleskjøpet Agri.

Våre protein partnere

Kontakter

Kontakter

Heidi Alvestrand

Leder Forretningsutvikling

Øystein Danielsen

Leder Ingredienser

Marianne Skov, PhD

Fagsjef Helse og Ernæring