Fra beinråstoff til proteiner

hero-image
Bilde: Sune Eriksen
Ingredienser Innovasjon

Norilia bruker beinrester fra kyllingindustrien til å utvikle proteinrike tilsetningsstoffer i matindustrien. Proteinene har et høyt proteininnhold som anses å gi store og naturlige helsefordeler.

Norilia har gjennom anlegget Bioco på Hærlang i Østfold tatt i bruk en skånsom og effektiv prosess basert på innovativ teknologi, der man utvinner proteiner fra kylling- og kalkunbeinråstoff. Gjennom denne prosessen kan vi utnytte råstoff på en enda bedre måte enn hva som har vært mulig tidligere.

Utnytter hele råvaren med innovativ teknologi

Norilia bruker patentert, enzymatisk hydrolyse for å utvinne proteiner fra kjøttrike kylling- og kalkunbein. Denne skånsomme og effektive prosessen gir høyere proteinutbytte enn tradisjonell kraftkoking, samtidig som de lange proteinkjedene brytes ned til mindre peptider som kroppen lettere kan fordøye. Resultatet er funksjonelle proteiner med mange mulige bruksområder innen mat, kosttilskudd, klinisk ernæring og sportsernæring.

Proteiner - kroppens byggestener

Hvorfor trenger vi proteiner?

Proteiner er avgjørende for en rekke funksjoner i kroppen. Gjennom livet har vi alle perioder med økt proteinbehov. Dette kan være på grunn av perioder med sykdom, graviditet, mye fysisk aktivitet eller alderdom.

Redusert muskelmasse og nedsatt evne til å nyttiggjøre seg proteininntak kan begynne allerede fra 50-årsalderen. Mange eksperter anbefaler derfor et høyere proteininntak fra denne alderen for å bevare muskelstyrke og funksjon.

Bioco: bærekraft i praksis

Bioco-anlegget på Hærland er eid sammen med Felleskjøpet Agri. Fabrikken ligger vegg i vegg med Norturas største fjørfeslakteri på Hærland. Råvarene føres direkte fra slakteriet til foredling og bearbeiding. I tillegg til proteiner produserer vi fett og mel med ikke-løselige proteiner og mineraler. Melet kan brukes i både mat, fôr og gjødsel.

Prosessen som benyttes heter kontinuerlig enzymatisk hydrolyse. Råstoffet kvernes, før det tilsettes vann og enzymer. Enzymene bryter ned råstoffet slik at proteiner, fett og mineraler kan separeres. Råstoffet går deretter gjennom en trikanter (separator) som skiller ingrediensene fra hverandre.

Ideen om å bruke enzymatisk hydrolyse til å foredle kjøttrike bein fra fjørfe springer ut fra forskning og innovasjon i Norilia, inspirert av erfaringer fra fiskeindustrien. Norilia tok initiativet og ledet arbeidet fra tidlig planlegging frem til etableringen av Bioco i 2018.

Innovasjon og samarbeid hånd i hånd

I dag samarbeider Norilia tett med Bioco om forskning og utvikling, med fokus på optimalisering av prosess og produktegenskaper. Norilia har også ansvaret for å markedsføre og selge ingrediensene fra Bioco. Vårt mål er å gi B2B-kunder ingredienser med tydelig merverdi og et solid vitenskapelig grunnlag.

Ta kontakt med Avdeling for Forretningsutvikling dersom du vil høre mer om vår FoU-aktivitet eller vår salgsavdeling dersom du er interessert i å kjøpe våre ingredienser. Kontaktinfo her.

Proteiner - kroppens byggestener

Hva er egentlig proteiner?

Alt levende vev er bygget opp av proteiner, som igjen består av lange kjeder av aminosyrer.
Kroppen vår bruker 20 ulike aminosyrer for å bygge proteiner. Noen av disse kan kroppen lage selv, men ni aminosyrer er essensielle. De må vi få gjennom maten. Animalske proteiner som melk, egg, kjøtt og fisk regnes som fullverdige fordi de inneholder alle essensielle aminosyrer i tilstrekkelige mengder og riktige forhold for kroppens behov.

Visste du at proteiner er nøkkelen til nesten alle kroppens funksjoner?
De bygger og vedlikeholder muskler, skjelett, hud og slimhinner. De transporterer oksygen og næringsstoffer i blodet, og spiller en viktig rolle i immunforsvaret.

Proteiner brukes også til å lagre og frakte ulike stoffer i kroppen – og til og med enzymene vi bruker i vår hydrolyseprosess er proteiner.

Våre protein partnere

Kontakter

Kontakter

Heidi Alvestrand

Leder Forretningsutvikling
email hidden; JavaScript is required

Øystein Danielsen

Leder Ingredienser
email hidden; JavaScript is required

Marianne Skov, PhD

Fagsjef Helse og Ernæring
email hidden; JavaScript is required