Nortura lanserte i juni 2025 sin bærekraftsrapport for 2024, som viser hvordan selskapet og datterselskapene arbeider for en mer ansvarlig matproduksjon. Rapporten tydeliggjør at bærekraft ikke bare er et ansvar, men også en forutsetning for verdiskaping og framtidig konkurransekraft.
Bærekraftsrapport 2024

De rapporterte resultatene gjelder for regnskapsåret 1. januar til 31. desember 2024, og handler om målene i Norturas bærekraftstrategi.
– Norilias forretningsmodell handler om å utnytte alle deler av dyret og løfte verdien av disse. Det er bærekraft i praksis, sier Roar Furuhaug, administrerende direktør i Norilia.
Norilia utnytter alle ressurser
Norilia står sentralt i bærekraftsarbeidet gjennom å foredle sidestrømmene fra kjøtt- og eggproduksjonen til plussprodukter. Eggeskall blir til kalsium for fôr, gjødsel og kosttilskudd, mens membran fra eggskall brukes i medisinske produkter. Storfeinnmat og huder blir til kjæledyrfôr og luksuslær, og bein går til kraftproduksjon. Ull får stadig flere bruksområder, som pellets, isolasjon og akustikkplater. For fjørfe foredles store volum bein, fjær, blod og innmat til protein og fett for fiskefôr og dyremat.
Konkrete bærekraftstiltak
I tillegg til produktutvikling har Norilia gjennomført flere tiltak for å redusere klima- og miljøpåvirkning. Selskapet er på vei mot ISO 14001-sertifisering, ullen er re-sertifisert med Svanemerket, og energibruken ved anlegget i Skjeberg er redusert med 23 prosent siden 2021. I dyremat-produksjonen er behovet for nedfrysing av råvarer redusert med hele 90 prosent, noe som gir lavere utslipp og energibruk.
Ambisjoner framover
Rapporten viser at Norilia vil fortsette å utvikle løsninger som skaper verdi av alle ressurser fra Norturas verdikjede. Ved å tilby sirkulære og trygge ingredienser bidrar selskapet til å redusere miljøfotavtrykk både i egen produksjon og hos kundene globalt.
Link
Du kan lese hele rapporten HER (på norsk).