- Norske huder er verdens beste

(Oslo, 22.08.12) Prada, Hugo Boss, Cartier og andre kjente merkevarer bruker huder fra norske dyr i sine mest luksuriøse produkter. Nå åpner verdens mest moderne hudlager i Østfold.

Hvert år slaktes det rundt 320 000 storfe i Norge. Hudene fra disse dyrene får de aller høyeste prisene på verdensmarkedet. Mesteparten går til produksjon av eksklusive vesker og belter.

– Det er flere grunner til at norske huder holder så høy kvalitet. Vi har generelt en god dyrehelse i Norge. Den norske bonden er flink til å stelle dyra sine, og vi er ett av få land som ikke bruker piggtråd, sier Lars Christian Dørum, som er leder for hudavdelingen i Norilia.

Norilia er et heleid datterselskap av Nortura. Selskapet er ansvarlig for å selge huder, ull, tarmer og andre ekstraprodukter etter slakting. Omsetningen av huder og skinn er på rundt 200 millioner kroner i året, og over 90 prosent går til eksport.

– Det kjølige klimaet i Norge gjør at vi ikke har så mange parasitter som sydligere land. Gode prosesser og kvalitetssystemer i hele kjeden er med på å sikre den høye kvaliteten på norske huder, sier Dørum.

Nytt hudlager
22. august åpner Norilia sitt nye hudlager i Skjeberg i Østfold. Dette erstatter de to nedslitte anleggene i Bergen og Fredrikstad.

– Her tar vi i bruk det nyeste av teknologi. Vi får et topp moderne anlegg som skal sikre en enda bedre og jevnere kvalitet på hudene fra Norge. Dessuten blir det mindre utslipp og en bedre og enklere arbeidsdag for de ansatte, forteller Dørum.

Det er investert 123 millioner kroner i den nye fabrikken, som skal ta i mot og salte huder fra alle Norturas slakterier. Også andre slakterier kan levere huder hit. Ved starten vil det gå 10.000 tonn gjennom anlegget, men kapasiteten kan økes ved behov. Det vil jobbe 20 ansatte på anlegget.

– Det er mange nyvinninger i fabrikken. De fleste har vi utviklet selv, forteller anleggssjef Tufan Yurt. Når hudene kommer inn i fabrikken, blir kassene tatt hånd om av en førerløs datastyrt truck. Denne skjønner selv når den skal "mate" arbeidslinjen med huder.

Hudene trimmes og kvalitetssjekkes før de kjøles ned og saltes. Det er gjort mange forbedringer i arbeidsprosessen. Nye maskiner har gjort hverdagen enklere for de ansatte. Det er også bra for miljøet.

– På det nye hudlageret kommer hudene ferske inn. Saltet som brukes her blir resirkulert. Det gir minimale utslipp og ingen deponering, helt i tråd med vår miljøsatsning, sier Dørum.

Eksklusivt
Nesten alle hudene eksporteres til utenlandske garverier. Disse produserer lær for kjente merkevarer som Prada, Hugo Boss og Cartier.

Det er bare ett garveri igjen i Norge. Det er Aarenes Lærfabrikk i Flekkefjord. De kjøper en del av sine huder fra Norilia og selger læret videre til flere av verdens mest kjente motehus.