Hopp til innhold

Naturtarm

Dette er naturtarm

Naturtarm består av glatt muskulatur, bindevev og slimhinner. Naturtarmens brukerområde er f.eks pølser og pålegg. Det er tynntarmen som er mest aktuell som pølseskinn i Norge.

Naturarmen er oppbygd av forskjellige lag:

  • Ytterst ligger bukhinnen som et beskyttende lag, unntatt der hvor tarmen henger i tarmkrøset.
  • Dernest kommer muskelhinnen som består av et langsgående og et tversgående lag med muskler.
  • Innenfor muskelhinnen ligger bindevevshinnen. Det er denne hinnen vi bruker fra fåretarm og svinetarm til pølseskinn.
  • Innerst finner vi slimhinnen med tarmtottene som suger opp næringen i passerende føde.
    Tynntarmen
    er den første delen av naturtarmen etter magesekken og galleblæren. Den er buet eller kroket, dette gir den karakteristiske pølsefasongen. Naturtarmen er fra 35-40 meter hos storfe, til rundt 20-30 meter på svin og sau. Diameteren varierer mellom dyreslagene, noe som avgjør hvilken naturtarm man benytter til de enkelte produktene.

Andre Naturtarmer

Andre tarmer som også kan være aktuelle som beholder for kjøttvarer er:

  • Rettarm - tykktarm hos storfe
  • Fettende - endetarm
  • Krustarm - tykktarm hos sau og gris
  • Bunnende - blindtarm

Disse er mest brukt til Pålegg/ruller og spekemat.