Felles plussprodukter

NUTRI er ansvarlig for å sikre avsetning for og følge opp anleggene i fhtopptak og kvalitet. Målsetning er å sikre en størst mulig ressursutnyttelse og verdiskapning.

 

 

 


 


Brennheit kjærleik: Storfe- og eller lammenyrer vannes godt (evt i melk eller eddikvann), kuttes i små terninger sammen med fett bacon eller salt flesk og løk. Brunes godt, og smakes til med sort pepper og salt. Lag en god, grov potetpuré og server på tallerken med nyre- og baconblandingen i en grop oppi potetene.

 

 

 

Lever
Leveren er kroppens største kjertel og ligger inntil mellomgulvet på høyre side i bukhulen.

Noen vanlige bruksområder er leverpostei, leverbiff, patéer og terriner. Lever krever svært kort steke/koketid og har en særegen søtsmak. Vi bruker lever fra både storfe, svin, småfe, reinsdyr og fjørfe.

Nyrer
Nyrene er to kjertler som sitter festet ved lendehvirvlene i bukhulen, og er omgitt av beskyttende nyretalg. Noen vanlige bruksområder for nyrer er til pai og gryteretter. Nyrer har en fast og litt tørr konsistens og passer godt sammen med litt fetere ingredienser. Vi bruker nyrer av både storfe, svin og småfe.

Tunge
Tungen er en muskel oppbygd av tverrstripet muskulatur med forgreninger. Noen bruksområder for tunge er kokt til pålegg samt saltet og tørket som pålegg og snacks (reinsdyrtunge).

Hjerte
Hjertet er en muskel oppbygd av tverrstripet muskulatur med forgreninger og sitter i brysthulen ved brystbeinet. Hjertekjøtt kan brukes som råvarer i kjøttprodukter og tørket reinsdyrhjerte er en delikatesse.

Lunger
Lungene fyller sammen med hjertet nesten hele brysthulen. Grunnet sitt høye innhold av bindevev er også proteininnholdet relativt høyt, og den næringsmessige verdi blir god. Bruken av lunger til menneskeføde er begrenset til lungemos eller morrpølse, og da benyttes fortrinnsvis storfelunger.

Hjerteslag
Hvis man ikke skiller brystorganene, får man et produkt som kalles hjerteslag. Hjerteslag skal bestå av lunger, hjerte, blodåre og brysthinnen. Hjerteslag benyttes til lungemos og morrpølse. Vi benytter hjerteslag fra både storfe, svin og småfe.

Mellomgulv
En kraftig hinne deler bukhulen og brysthulen i to kammer. Dette er mellomgulvet, og består av mellomgulvshinne og muskel med nyretapp. Mellomgulv benyttes i produksjon av kjøttprodukter. Mellomgulv av storfe skal være fritt for sener, hinner og fett. For svin skal maksimum fettinnhold være 14%.

Blod
Blod som skal benyttes til menneskeføde, skal tappes med spesiell kniv (kanyle) med slange tilkoblet nedkjølt tank. Blodet tilsettes natriumcitrat.

Skoltekjøtt
Skoltekjøtt fra godkjente hoder av storfe benyttes som råvare til kjøttprodukter. Skoltekjøtt er en råvare kjøttindustrien tradisjonelt benytter som en rimelig tilsetning i mindre mengder i kjøttvareproduksjonen, grunnet kjøttets høye innhold av bindevev. I den senere tid har noen kokker begynt å benytte skoltekjøtt til finere restaurantmat, marinert i rødvin, brunet godt og kokt ferdig i saus.

Brissel
På latin kalles brisselen for thymus. Den er en kjertel som sitter på halsen, og er aktiv bare på unge dyr. Til folkemat benyttes kun brissel fra kalv og lam. På unge kalver er kjertelen stor og hvit og regnes for å være en delikatesse.

Testikler
Testikler av storfe, småfe og reinsdyr er i noen deler av verden svært ettertraktet som mat, og vi eksporterer en del testikler fra Norge. På Island er syltede værballer en vanlig delikatesse som serveres ved selskapelige anledninger. Det er sannsynligvis symbolikken og visse ønskede bieffekter ved inntak av slik mat som er en del av bakgrunnen for disse rettene.